За главовата въшка

По-долу Paranit е събрал най-често задаваните въпроси. Ако липсва отговор на Вашия въпрос, чувствайте се свободни да се свържете с нас.

Какво трябва да се направи в случай на предупреждение за наличие на въшки в училище или детската градина?

Преди да третирате, прегледайте внимателно косата на всеки член от семейството, за предпочитане на дневна светлина. Използвайте гребен срещу въшки, за да проверите на сухо косата за наличие на въшки.

Ако откриете въшки, е важно да третирате всички членове от семейството, при които се открият въшки още същия ден, за да се избегне повторно опаразитяване. За повече информация, как да използвате продуктите Paranit кликнете върху линковете по-долу:

Ако не откриете въшки, проверявайте всеки ден косите за наличие на въшки, докато трае епидемичния взрив.
Можете също така да използвате Paranit защитен спрей, за да защитите активно Вашето дете и семейство срещу въшките.

Как мога да проверя, дали моето дете има въшки?

Разресването на косата е най-добрият начин за откриване на въшки. Това е важна първоначална стъпка, преди да се предприеме третиране. Гледайте ДЕМОТО, как да проверявате и да третирате Вашето дете.

 1. Проверете СУХАТА коса за наличие на въшки, като използвате ситен гребен срещу въшки:
 2. Преди всичко срешете хубаво косата, за да отстраните сплитанията, след което я проверете кичур по кичур.
 3. Проверете в корените на косата, зад ушите и в областта на тила. Въшките и яйцата се откриват често пъти в тези области.
 4. След всяка употреба, внимателно почистете гребена с хладка, сапунена вода, за да избегнете допълнително опаразитяване.

Ако откриете живи въшки, не се тревожете, тъй като Paranit разполага с високоефективни продукти, с които можете да третирате Вашето дете. Тъй като въшките се размножават бързо, Ви съветваме да третирате детето незабавно.
Не забравяйте да съобщите в училището на Вашето дете и да дезинфектирате обкръжаващата среда. За повече информация, натиснете тук.

Как детето ми се е заразило с въшки? Има ли връзка с хигиената?

Въшките нямат нищо общо с хигиената. Всеки може да се зарази с въшки, въпреки че се срещат по-често при децата. Въшките се разпространяват чрез контакт между главите на хората или чрез споделяне на лични вещи (шал, каска за каране на колело и др.). Малките деца са склонни да имат по-близък контакт помежду си. Поради тази причина началното училище е обичайното място, където въшките се разпространяват по-лесно. По всяко време, повечето от училищата имат по няколко деца с активни живи въшки. Въшките не правят разлика между къса или дълга, чиста или мръсна коса.

Трябва ли да подстрижа детето си, ако той/ тя се зарази с въшки?

Не. Въшките живеят в близост до скалпа, така че подстригването на детето, няма да е от полза. Най-доброто, което можете да направите, е да третирате незабавно Вашето дете. Прочетете повече за методите за третиране с Paranit

Какво мога да направя, за да избегна (повторно) опаразитяване с въшки?

Родителите, които редовно разресват и проверяват косата на децата си за въшки, са в идеалната позиция да ги открият. Това помага да се предпази останалат част от семейството. Ако откриете въшка, следвайте внимателно съвета за преглед на косите на цялото семейство и следвайте указанията за третиране, за да разрешите проблема.
Paranit има разработени широка гама от продукти за защита срещу въшки, които също могат да Ви помогнат да предпазите себе си и своето семейство от (повторно) опаразитяване с въшки. Няколко допълнитени съвета за защита на Вашето семейство:

 • Помолете Вашето дете, да не споделя дрехи от рода на шалове или шапки с приятели.
 • Връзвайте или сплитайте дългата коса.
 • Носете плувна шапка, ако плувате в басейн.
 • Дезинфектирайте обкръжаващата среда и изперете спалното бельо и личните вещи (шалове, шапки…) на 60°C. Изчистете с прахосмукачка къщата и колата, след което изхвърлете торбичката на прахосмукачката.

Къде мога да потърся помощ и съвет?

Можете да потърсите съвет от местната училищна сестра, местния фармацевт или лекар.

Могат ли въшките да живеят извън косата?

Въшките могат да останат живи в продължение на 2 до 3 дни извън косата, при влажни условия, но се счита, че в този случай не могат да се размножават.

Могат ли въшките да станат резистентни към продуктите?

Продуктите Paranit не съдържат химикали и имат изцяло механичен механизъм на действие, следователно въшките не могат да развият резистентност към техните съставки. Възможно е въшките да развият резистентност към съставките на продукти, базирани на инсектициди. Въпреки че истинската резистентност към инсектициди е относително рядка. Други причини, които е по-вероятно да доведат до неуспех на процедурата са:

 • неправилна диагноза.
 • неспазване на инструкциите: недостатъчно продукт, кратка продължителност на процедурата, неотстраняване на въшките и яйцата чрез разресване и др.
  (повторно) опаразитяване от нелекувани приятели в училище или други членове на семейството, включително възрастни.
 • липса на почистване и дезинфекция на обкръжаващата среда.
 • липса на проверка 7 дни след първата процедура и повторна процедура, ако е необходимо.

Как мога да изчисля, колко дълго въшките са били в косата ми?

Можете да го направите, като измерите на какво разстояние от скалпа се намират яйцата. Яйцата се снасят в близост до скалпа. Косата расте с около един сантиметър месечно. Следователно, яйце, което се намира на 2 cm от скалпа е снесено преди 2 месеца.